headernw.jpg
 

Open brief politiek

14-2-2018
Nieuwsafbeelding

Amersfoort 14 februari 2018

Geacht College en politici van Amersfoort,

Als trotse voorzitter van HC Eemvallei richt ik mij tot u; College en politici van Amersfoort.

Hockeyclub HC Eemvallei is met 1.250 leden, waarvan bijna 1.000 jeugdleden, één van de snelst gegroeide sportverenigingen van Amersfoort. Dit jaar vieren we dat we ons 10 jaar geleden gevestigd hebben in Vathorst. Als hockeyclub hebben wij een grote uitdaging, wij stellen nog steeds kinderen teleur die willen hockeyen. We hebben nu vier velden, maar hebben er minimaal vijf nodig. Vijf velden betekent voor ons dat we jaarlijks niet 80, maar 100 kinderen kunnen laten beginnen met hockeyen. Gezien onze eigen wachtlijst en het aantal leden dat in Nieuwland en Vathorst woont, zijn er kinderen die noodgedwongen bij andere verenigingen spelen zoals AMHC of Hoevelaken.

Ik schrijf u omdat ik heb geluisterd naar de kinderen op de wachtlijst; zij vinden het niet leuk om op een wachtlijst te staan, zij willen sporten! Ik heb ook geluisterd naar de vrijwilligers van HC Eemvallei: zij leveren met elkaar een zeer grote inspanning om de vereniging te verenigen. Maar zij zeggen ook dat het een keer ophoudt met de zware last van twee locaties en het heen en weer gependel daar tussen.

Dat is namelijk ons grootste knelpunt als brede sportvereniging, onze vier velden zijn verdeeld over twee locaties, op twee kilometer afstand van elkaar. Elke locatie telt twee velden en elke locatie heeft een eigen clubhuis. Dat kost ontzettend veel vrijwilligerstijd, geld, energieverbruik en staat de verdere ontwikkeling van de sociale cohesie binnen onze vereniging ernstig in de weg.

De urgentie is hoog. Het kost namelijk steeds meer energie om HC Eemvallei als sociale en sportieve magneet van de wijk Vathorst overeind te houden. Immers verbondenheid en solidariteit zijn belangrijke pijlers voor onze bruisende familieclub. 

Zoals u weet heeft het college vorig jaar van de gemeenteraad de ruimte gekregen te onderzoeken of Vathorst Bovenduist gestart kan worden en HC Eemvallei daar één mooie plek kan krijgen met minimaal vijf velden en één clubhuis. Wij verwachten niet anders dan dat de Gemeente Amersfoort en alle betrokken partijen snappen dat dit voor onze vereniging noodzakelijk is, het liefst zo snel mogelijk.

Als voorzitter is mijn pleidooi dan ook, geef HC Eemvallei zekerheid. Laten we dit jaar, met de nieuwe gemeenteraad van Amersfoort, met het nieuwe College, eigenlijk met alle betrokken partijen een besluit nemen waar de nieuwe locatie van HC Eemvallei komt. Wij willen snel, wij kunnen snel. Ons voorstel is laat HC Eemvallei als eerste in Vathorst Bovenduist starten. Dan kan HC Eemvallei als brede sportvereniging vanaf het seizoen 2020 – 2021 fungeren als sociale magneet en leven brengen in een nieuw stuk Amersfoort, sportief, attractief en als verrijking.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke en sportieve groet,

Dick van de Weerd

Voorzitter HC Eemvallei