headernw.jpg
 

Competitie D-jeugd 2018-2019

1-6-2018
Nieuwsafbeelding

Seizoen 2018-2019: veranderingen in de competitie van de D-jeugd

Met ingang van seizoen 2018 – 2019 gaat er voor de D-jeugd het een en ander veranderen! We willen jullie hierover ov informeren, zodat we met z’n allen goed voorbereid het nieuwe seizoen in kunnen gaan.

Waarom deze wijziging?

Na het formuleren van haar ‘Visie op de ontwikkeling van hockeyers’ stelde de KNHB zichzelf de vraag: ‘wat moet er veranderd worden aan de huidige competitiestructuur om beter bij te kunnen dragen aan het opleiden van jonge hockeyers?’ Met het idee dat kinderen tot een bepaalde leeftijd vooral plezier moeten hebben tijdens het sporten, dat ze de ruimte moeten hebben om meerdere sporten te kunnen uitproberen, dat ze niet onnodig veel belast mogen worden en dat er rekening wordt gehouden met andere activiteiten in hun leven, kwam de bond tot een concreet voorstel.

Het resultaat is een aantal wijzigingen in de competitiestructuur van de D-jeugd. Deze wijzigingen moeten gaan zorgen voor minder prestatiedruk onder kinderen.

Wat betekent dit voor de D jeugd?

Minder prestatiedruk

Om de jeugd zich zo breed mogelijk te laten ontwikkelen, wil de KNHB de prestatiedruk onder jonge kinderen doen afnemen. Concreet betekent dit onder andere:

-dat er in de competitie van de D-jeugd géén play-offs en kampioenschappen gespeeld gaan worden;

-dat de focus binnen de D-jeugd meer op de algemene ontwikkeling (waaronder motoriek en motivatie) komt te liggen, en minder op technische capaciteiten. Ook gaan er meer gelijkwaardige teams gevormd worden;

-dat we bij de D jeugd de indelingen van de teams vorm gaan geven zoals in onderstaande schema’s

D- jongens seizoen 2018-2019

D- topteams D1 en D2

D- breedteteams D3a en D3b*

*De D3a en D3b zijn op sterkte gelijkwaardige teams, waarbij 1e en 2e jaars gelijkelijk zijn verdeeld, zoveel mogelijk op basis van postcode huisadres. HC Eemvallei gaat bij de KNHB aangeven D3a en D3b op gelijk niveau kunnen worden ingedeeld.

D- meisjes seizoen 2018-2019

D- topteams D1, D2a en D2b

D- breedteteams D4a en 4b, 5a en 5b, 6a en 6b

*De’ D2a en D2b’, D4a en D4b’, de ‘5a en 5b’ en de ‘6a en 6b’ zijn op sterkte gelijkwaardige teams, waarbij 1e en 2ejaars voor zover mogelijk gelijkelijk zijn verdeeld op basis van postcode huisadres. HC Eemvallei gaat bij de KNHB aangeven dat de a/b teams op gelijk niveau kunnen worden ingedeeld.

Voor zowel de jongens als meisjes geldt dat de topteams 3 x per week trainen, echter zullen er meer spelgerichte oefenvormen worden aangeboden.

In de bijlage een korte opsomming van de huidige- en nieuwe situatie.

Wanneer word je nader geïnformeerd over de teamindelingen voor het nieuwe seizoen?

Medio juni worden de teamindelingen via de website van HC Eemvallei gecommuniceerd.

Wil je meer weten over de aankomende veranderingen kijk dan op de site van de KNHB: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/competities/support-verenigingen#doorvoeren-wijzigingen-competitiestructuur-c-en-d-jeugd